Omega-3 mastné kyseliny (MK) jsou jedním z druhů mastných kyselin, které patří mezi základní složky tuku. Plní v těle řadu funkcí. Laickou veřejností jsou často vnímány jako jedna skupina, ale mezi jednotlivými Omega-3 MK jsou rozdíly. Z rostlinných zdrojů (řepkový, lněný olej, vlašské ořechy, lněná semena) lze velmi dobře získat esenciální kyselinu alfa-linolenovou. Živočišné zdroje (tučné ryby, mořské plody, kril) a mořské řasy jsou téměř výhradním zdrojem kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA).
Český jídelníček je vzhledem k nízké konzumaci ryb na tyto cenné látky poměrně chudý. Nedostatek DHA a EPA v dietě, potažmo v těle, potvrzují studie Státního zdravotního ústavu sledující například obsah těchto kyselin v buněčných membránách (hodnoceno jako Omega-3 MK index v krvi), ale i studie analyzující přímo obsah DHA a EPA ve školních obědech. Ze studií zaměřených na školní stravování vyplynulo, že školní jídelny plní spotřební koš a nutriční doporučení v zařazování ryb v jídelníčku. Často jsou ale zařazovány spíše netučné druhy, které nepřináší dostatek zmíněných Omega-3 MK. Ty jsou přitom velmi důležité mj. pro správný vývoj a funkci mozku, očí, imunitního a kardiovaskulárního systému. Hovoří se o nich i v souvislosti s prevencí chronických zánětů.
Nejpřirozenější možností, jak zvýšit obsah DHA a EPA (nejen) ve školních obědech, je zařazování tučnějších ryb. Jinou možností může být i obohacování pokrmů rybím olejem z tresčích jater (RO). Moderní (RO) jsou zabaveny typické rybí vůně a chuti, mohou být i přírodně aromatizovány. Pilotně byl v rámci projektu SZÚ vyzkoušen přípraven citronového RO Moller´s (1,4 mg/porci oběda, 2x týdně) téměř v 50 školních jídelnách a několika dětských domovech. Omega-3 MK jsou v pokrmové matrici stabilní, ochucený RO se hodí do řady pokrmů (sladkých i slaných), benefitem jsou navíc i vitaminy A, D a E. Ve většině případů byly zaznamenány kladné reakce jak u personálu, který pokrmy s RO připravoval, tak i u samotných dětských strávníků. Ze slaných variant se citronový olej dobře hodil do pokrmů s využitím rajčat/protlaku (rajská omáčka, boloňská omáčka, pizza..), do pomazánek či zeleninových salátů. Ze sladkých pokrmů se RO osvědčil do buchet, nákypů, tvarohových dezertů, másla (na polití šišek s mákem, žemlovky..) či studených mléčných koktejlů. Našla se ale i řada pokrmů, kam se přídavek citronového RO příliš nehodil (houbové rizoto, fazolky na smetaně, bramborová kaše..). Je tedy potřeba pokrm dobře zvolit a ideálně předem vyzkoušet.